RECEPTAI

Varškės sūrio pyragas su avietėmis

24 m. skersmens torto formai:
     -
8 vnt. Selga sausainių (pvz. kondensuoto pieno skonio)
     - 50 gr sviesto
     - 600 gr kreminės varškės (pvz. „President“)
     - 2 v.š. miltų
     - 175 gr cukraus
     - 2 kiaušiniai
     - 1 kiaušinio trynys
     - 1 a.š. vanilinio cukraus
     - 142 ml grietinės
     - 150 gr aviečių

Papuošimui:
     - 150 gr aviečių
     - 90 gr želės cukraus
     - 100 ml vandens

Pirmiausia labai smulkiai reikia sulaužyti sausainius, iki trupinių. Jei yra galimybė galima juos susmulkinti su virtuviniu kombainu. Tada dedam atšildytą minkštą sviestą ir išsukam iki vientisos masės. Tuomet trupinių masę paskleidžiau ant kepimo popieriumi iškloto kepimo formos dugno ir kepiau iš anksto įkaitintoje 180 laipsnių orkaitėje 5 minutes. Sausainių pagrindas gaunasi labai plonas. Iškeptas sausainių pagrindas turi ataušti.

Kreminę varškę išsukau su miltais, kiaušiniais, vaniliniu cukrumi ir grietine. Į varškės masę atsargiai įmaišome avietes ir lengvai išmaišome. Tuomet šią masę supilam ant praaušusio sausainių pagrindo. Dabar visą pyragą kišam į orkaitę ir kepam 40 minučių 180 laipsnių orkaitę. Iškepusio pyrago reikia neskubėti išimti iš orkaitės, kad nesusmegtų. Reikėtų dar apie pusvalandį jį palaikyti atviroje orkaitėje. Ataušusį pyragą įdedam „bręsti“ į šaldytuvą.
Pyragą papuošiam užpilta aviečių želė. Puode užkaičiam vandenį, ištirpinam želė su cukrumi, paverdame kelias minutes, tuomet sudedame šakute aptrintas avietes. Leidžiame žele šiek tiek pravėsti, bet neilgai, kad būtų patogu užpilti sūrio pyragą. Ir ant viršaus dar pabarstome likusiomis avietėmis. 

Receptas ir foto iš http://www.sezoninevirtuve.lt/520/
 

 Aviečių ir graikinių riešutų pyragas
 
pagrindui:
      - 8 v. šaukštai miltų
      - 170 g sviesto
      - 4 v. šaukštai cukraus pudros
įdarui:
      - puodelis graikinių riešutų branduolių
      - 300g šaldytų aviečių
      - 2 kiaušiniai
      - 8 v.šaukštai cukraus pudros
      - 1,5 v.šaukšto miltų
      - pusė arb.šaukštelio druskos
      - arb.šaukštelis vanilės ekstrakto
      - pusė arb.šaukštelio kepimo miltelių
Pyragas su traškia plutele ir nuostabaus skonio, burnoje tirpstančiu įdaru. Šį receptą tikrai ne aš pati sugalvojau. Mėgstu eksperimentuoti virtuvėje, bet šis pyragas - "aukštasis pilotažas". Jo receptą radau internete, viename bloge, naršant ir bandant atrasti kažką naujo. Ir nenusivyliau. O kad neapkaltintumėte plagiatu :-), kad pasisavinau ne savo receptą, tai šį ir keletą kitų receptų bet ne su avietėm rasite čia: ksikeptuve.wordpress.com.
Avietes aišku galima pakeisti ir kitomis uogomis. Man geriausias  keitimas yra su vyšniomis. Tad iš vyšnių pyragų receptų dažnai padarau aviečių pyragus, o avietes keičiu vyšniomis. Man  šis keitimas yra pats geriausias.
Kaip šį pyragą kepa ksikeptuve:
Taigi, pagal receptą tešlos pagrindui reikalingus miltus, cukraus pudrą ir sviestą reikia sumaišyti į vieną masę. Masę sudėti į sviestu pateptą pyrago formą, pirštais ištempiant ir suformuojant dugną bei kraštus kaip picai, tik kraštus pakeliant į viršų. Suformuotą pagrindą bent valandą palaikyti šaldytuve. Tuomet kepti 25-30 min. iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai parus, o prieš dedant įdarą, ištraukus palaikyti 15 minučių, kad atvėstų.
Sviestą išlydyti mikrobangėje (tam užtenka poros minučių žemiausio galingumo režime) ir sumaišyti su miltais bei cukraus pudra. Iškart supilam, išsklaidom per visą formą, o šaldiklyje leidžiam pagrindui pabūti tik tiek, kiek prireikė orkaitei įkaisti, tarkim, kad 5 minutes :).
Pakepti pagrindą kelias minutes (kol susimalam riešutus; trupiniai turi būti maždaug grikių kruopų dydžio). Pasiruošiam,  avietes. Mano buvo šaldytos, tad teko šiek tiek atšildyti mikrobangėje. Vasarą naudoju šviežias.

Po to atskirai dubenyje pasiruošiam įdarą/užpilą: kiaušinius, cukraus pudrą, vanilės ekstraktą, miltus ir kepimo miltelius galima tiesiog sumaišyti ar paplakti mikseriu. Išplakti iki putų nereikia.
Tuomet patikrinu bekepantį pagrindą, galbūt jau ketina ruduoti. Net jei ir nėra rudas galima sudėti įdarą. Pradžioj suberiami riešutai, juos išlyginant per visą dugną, galimti, kad pyragas įgautų norimą formą. Ant jų šaldytos avietės ir viskas užpilama kiaušinių mišiniu.
Viskas, kišam į 175  laipsnių orkaitę ir nejudinam visas 40 minučių, nebent jūsų orkaitė  kaprizinga ir nebūtinai palaiko tiksliai norimą temperatūrą, tuomet geriau pažiūrėti kiek anksčiau, kol pyrago viršus neapdegė ar dar kas nors :) .
Iškeptą pyragą pravėsinam bent valandą. Valgyti tinka tiek vieną, tiek su ledais, tiek su vynu, tiek kitą dieną darbe.
Skanaus!


Šokoladinis pyragas su vyšniomis ir romu

Jau ne vieną kartą kepiau šį pyragą, kurį savo blog'e aprašė Aprile. Ji deda vyšnias, aš dažniausiai avietes, o vyšnias tik kai kada. Fantastinis pyragas. Mano smalyžės nemėgsta šokoladinių tortų ar pyragų, o šį visada valgo su pasigardžiavimu. Ir aš nededu romo. Uogų dedu daug ir nevengiu jų šlapumo. Tuomet viršutinė dalis su uogomis gaunasi truputi šlapia ir klampi, bet pasakiško skonio. Ir tikrai pyragas karališkas, kvapus, gaivus, tirpstantis burnoje... Išmėginkite.

foto Apriles

Nutiko taip, kad vieną dieną tiesiog pajutau, jog noriu kažko itin šokoladinio, karališkai kvapnaus, maloniai gaivaus ir tirpstančio burnoje. Taip pamažu gimė šokoladinio pyrago su vyšniomis svajonė.
 Pyragui reikės:
200 g juodojo šokolado,
3 stiklinės miltų,
2 šaukštai kakavos miltelių,
1 šaukštelis kepimo miltelių,
1,5 šaukštelio kepimo sodos,
250 g tirpinto sviesto ar margarino,
2 stiklinės cukraus,
4 dideli kiaušiniai,
125 ml pieno,
2 šaukštai augalinio aliejaus,
400 g šaldytų vyšnių,
romo sulaistymui.
Šokoladą vis pamaišant ištirpinti puodelyje, įstatytame didesniame puode su verdančiu vandeniu. Palikti ataušti. Kiaušinius ir cukrų gerai išplakti mikseriu. Supilti tirpintą sviestą ar margariną, pravėsusį šokoladą, kakavos miltelius ir viską išplakti. Po truputį maišant pilti pieną ir augalinį aliejų. Sudėti nugesintą sodą ir kepimo miltelius, įmaišyti miltus. Gaunasi tiršta tešla. Šaldytas vyšnias supjaustyti per pusę.  Pusę tešlos pilti į kepimo skardą, ant viršaus išdėlioti supjaustytas šaldytas vyšnias ir ant viršaus supilti likusią tešlą. Kepti 1800 C temperatūroje apie 50-60 min. Iškepusį ir kiek pravėsusį pyragą galima sulaistyti su romu, praskiestu vandeniu. Gavosi purus, šokoladinis, drėgnas ir skanus pyragas. Tačiau man dar norėtųsi jį labiau patobulinti, kad būtų dar drėgnesnis ir kur kas labiau tirpstantis burnoje kaip svajonėse…

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą